Udgivet ons d. 13. maj 2020, kl. 00:00

Livets Gud har dine hænder…

Hvert år uddeles der er en pris for årets pressefoto i Danmark. Tilbage i 2005 var det Jacob Ehrbahn fra Politikken, der vandt prisen for et billede taget umiddelbart efter den store tsunamikatastrofe 26. dec. 2004 i det Indiske Ocean, hvor i hvert fald 250.000 mennesker omkom. Billedet er taget i Skt. Marias kirke i Matara i det sydlige Sri Lanka, hvor flodbølgen kom midt under en julegudstjeneste. Flodbølgen raserede kirken og dræbte 20 af gudstjenestedeltagerne, og billedet viser kirkens store Kristus-figur, hvor kun armene er tilbage. Resten af Kristus-figuren blev revet væk af bølgerne.

Billedet er utroligt stærkt, og prisbelønningen var fuldt fortjent. Ud over at dokumentere katastrofens omfang, så sætter billedet også fokus på Guds hænder og rejser det åbne spørgsmål: Hvor er Guds hænder i al den her ødelæggelse? Hvis Gud har hænder, hvorfor brugte han dem så ikke til at forhindre dette? Har vi en Gud uden hænder? Det spørgsmål er der sikkert også nogen der har stillet sig selv her i denne corona-tid.

Da vi i folkekirken fik den nye salmebog i 2003 - var der megen diskussion om Lars Busk Sørensens salme ”Menneske, din egen magt” (nr. 370). I den originale version af salmen stod der nemlig: "Livets Gud har INGEN hænder, derfor er det dig han sender, når din næste lider nød". Denne formulering synes salmebogskommissionen var for radikal, for selvom vi ikke altid kan forstå, hvor Guds hænder er henne, når vi møder det svære, så er Gud ikke dermed en afmægtig Gud uden hænder.  I samråd med forfatteren blev linjen i salmen derfor rettet til: "Livets Gud har DINE hænder…", hvilket er den formulering, vi finder i salmebogen i dag.

Denne lille ændring gør en stor forskel, for uanset hvor meget eller hvor lidt vi kan forstå Gud, så ønsker Livets Gud at bruge dine og mine hænder, når vores næste er i nød. Ikke sådan at forstå, at Gud ikke kan klare sig uden dig og mig, men vores næste har brug for vores tid, opmærksomhed og helt konkrete hjælp i de daglige gøremål.

Prøv at kigge på dine hænder – de er formentlig til utrolig stor nytte for dig i dagligdagen, men de er også tænkt som Guds redskaber!

Carsten Hoffmann, sognepræst og provst