Udgivet ons d. 29. jan 2020, kl. 00:00

Kyndelmisse

I kristen tradition kaldes kyndelmisse Mariæ renselsesdag. 40 dage efter Jesu fødsel tog Maria i templet for at blive renset, og her mødte hun den gamle mand Simeon, som kaldte Jesus et lys til åbenbaring for hedninge. Kyndelmisse markerer også midvinter, dagen midt mellem vintersolhverv og forårsjævndøgn, og man kan sige, at fra kyndelmisse går man mod lysere og lunere tider.

Kyndelmisse er også et tema i St. St. Blichers digt Ouverture, som er skrevet under en meget streng vinter i 1838. Her fornemmer man tydeligt Blichers fortvivlelse over vinterens hårdhed og kulde:

Det er hvidt herude, kyndelmisse slår sin knude overmåde hvas og hård,

Og senere…

Det er koldt herude, ravne skrige, ugler tude, søge føde, søge læ.

Så på trods af at vinterens midte er nået, synes lyset og foråret endnu langt borte, og sidst i digtet beskriver han netop sin længsel efter tågevingerne fra sydvest, som kan løse den bundne jord.

Denne følelse af at være fanget i en hård tid, hvor man passivt afventer at der blæser vind fra en ny retning, tror jeg vi alle genkender at have befundet os i fra tid til anden. Men lad os fejre Mariæ renselsesdag med lys for at markere det lys, som Jesus er for os og som Han har tændt i os. Lad os dele det lys, så vi, når vi er blichersk fortvivlede, kan lyse for hinanden og sammen blæses i en ny retning og mod lysere tider.   Kirkeklummen er skrevet af Didde Nyborg Rasmussen, Vildbjerg