Udgivet ons d. 2. okt 2019, kl. 00:00

Et godt råd

Vil du have et godt råd? Sluk lyset i de rum, der ikke opholder sig nogen i. Dermed sparer man penge på strøm og gør noget godt for miljøet. Vil du have et mere? Husk at fylde olie på din bil, når den mangler, så vedligeholder du bilen og sparer penge på reparationer. Har du tænkt dig at efterleve mine råd? Et godt råd er vel egentligt kun noget værd, hvis man går hjem og lever efter det. Hvis man opfylder det. Det glemte jeg med bilen og olien, og så måtte bilen en tur til mekanikeren. Jeg fejlede rådet og fik dermed ikke goderne ud af det. Nu har vi lige købt ny bil, så nu vil jeg anstrenge mig ekstra for at huske alle de gode råd til at passe på en bil.

En god nyhed

Vil du høre en god nyhed? Nu er der ikke så lang tid til jul. En god nyhed er noget andet end et godt råd. En god nyhed opfylder sig selv. Uanset hvad du gør, så står nyheden ved magt. Den er ikke afhængig af, at du gør noget, for at opfyldelsen sker. Jeg tror, kirken nogen gange har forvekslet gode nyheder med gode råd. Kirken er kommet til at give gode råd – ”lev dit liv ordentligt, så vil Gud belønne dig med evigt liv”.” Gør det og det, for at opnå det og det.” Ligesom med olien og bilen. Kirken har også fortalt folk, at de skulle anstrenge sig ekstra meget. Så bliver ansvaret lagt over på os mennesker. Så bliver vi bundet i stedet for at blive sat fri. Det er ikke godt nyt. Der er så mange andre ting, der presser os og tynger os.

Den gode nyhed

I kirken er vi sat til at forkynde evangeliet. Evangeliet betyder direkte oversat – ”god nyhed” – Den gode nyhed er, at Gud elsker alle mennesker. Han har sendt sin søn til verden for at redde os. Vi er faret vild i livet, vi er gået skævt. Der er krig og had, misundelse og frygt, bagtalelse og løgn, trusler og bestikkelse sygdom og naturkatastrofer. Verden er ved at gå i stykker. Har du oplevet det? Har du mærket i dit liv, at verden er i stykker? Den gode nyhed er, at Gud har grebet ind. Han vil redde os og hele vores verden. Det er ikke et råd, vi skal hjem og efterleve. Det er en nyhed, vi må glæde os over. Gud har grebet ind, han vil gøre alt godt. Han har taget ansvaret. Han har købt os fri.

Af sognepræst Christoffer Olesen