Udgivet ons d. 24. apr 2019, kl. 08:00

Det personlige møde med ”skærmtid”.

Nogle gange kunne jeg ønske, at jeg var lidt hurtigere, kunne nå lidt mere, var lidt klogere, og samtidig kunne være lidt mere nærværende overfor de mennesker, jeg færdes iblandt.

Ved skabelsen blev mennesket udstyret med et gangtempo på ca. 5 km/t og et syn og en hørelse til at opfatte det der sker i nærheden. Man skulle være tæt på hinanden for at kunne kommunikere.

Jamen så er det vel meningen, at det er med disse betingelser vi bør leve vores liv?

Hvad så nu? Mennesket opfandt for mange år siden hjulet, så vi kunne komme hurtigere frem, telekommunikationen har vi kendt længe, og nu går debatten på, om det er sundt med al den skærmtid?

Vi bruger skærmene overalt – informeres om hvad der sker på kloden, vores viden er blevet uendelig via internettet, vi kan på den måde gøre brug af hinandens intelligens. Så vi behøver altså ikke være hurtige for at være hurtige, klog for at være kloge o.s.v.

Men…. Den nærhed (hastighed, syns og høre-afstand) som ved skabelsen blev bestemt, er den så ikke blevet sat på prøve?

Ved smartphonenes entre, har vi ”lommeintelligensen” med overalt. Via de sociale medier er vi igen nær ved, selv om vi er langt væk. Til vores venner på Facebook kan vi i ord og billede give udtryk for, hvad vi laver lige nu, og hvordan vi føler det.

Vi har hele verdens intelligens med i lommen, så kom bare an – vi ved det hele, og kan svare på alt.

Vi diskuterer lystigt fordele og ulemper ved menneskehedens udvikling, det har man altid gjort, og i vores tid går det meget på livets hastighed, stress og skærmtid. Den første overvældelse af hvad der er teknisk muligt, er ved at have lagt sig, og det personlige møde bliver igen moderne. 

Da Gud bestemte menneskets medfødte hastighed, syn og høre afstand, var det gennemtænkt, han gav os også vores helt egen intelligens og frie vilje. Derfor mener jeg ikke, at vi skal være bekymrede for udvikling, men være os bevidst, at vi hver især har et stort ansvar for at udnytte vores intelligens og frie vilje, til bl.a. at være nærværende i det personlige møde i en ”skærmtid”.

 

Skrevet af

Benny Maagaard

 

Kategorier Kirkenyt