Udgivet ons d. 2. jan 2019, kl. 08:00

100 års fødselsdag

Det har længe været en tradition at se 90 års fødselsdag nytårsaften. Det kan Nøvling kirke overgå, for til marts 2019 bliver Nøvling Kirke 100 år. Det fejrer vi med en jubilæumsgudstjeneste d. 17/3 kl 10.30 med efterfølgende kaffe og fortællinger fra kirkens historie. Der har været kirke i Nøvling i mere end 100 år, ja nærmere 1000 år, og for nyligt var jeg ude at se, der hvor Nøvling Kirke lå før. Det er et ret unikt sted i hele Danmark, fordi kirkegården stadig står der, men helt uden at blive passet. Det vil sige, der står gamle gravstene spredt rundt omkring, med træer der vokser op midt i blandt dem. Man har plantet en lille hæk, der hvor kirkens vægge var, og sat en busk hvor prædikestolen og døbefonten stod.

Kirken har en lang og fantastisk historie. Kirker rundt i hele landet vidner om kristendommens store betydning for vores land. Meget fra menneskesyn til lovgivningen er bygget på kirkens historie og værdier. Det gode ved traditioner er, at de kommer igen. Hvert nytår kommer 90 års fødselsdagen, og hver gang er han ved at falde over tigerhovedet. Det er ”same procedure as last year.” Der er også noget godt ved kirkens historie og tradition - noget der står fast i en tid, hvor alt går hurtigere og hurtigere. Noget der forbliver det samme i en tid, hvor meget udskiftes, optimeres, udvikles og forandres.

I kirken kan vi godt lide at tage det langsomt og roligt. Da jeg blev ordineret i Viborg Domkirke for godt to år siden, var det sammen med to andre ordinanter, så kirken var propfuld. I løbet af gudstjeneste var der nadver, og på grund af de mange mennesker tog det rigtig lang tid. Jeg kunne ikke lade vær med at tænke, at man kunne have gjort det på en smartere eller hurtigere måde, og sagde også bagefter, at det var den længste nadver, jeg havde været til. Jeg spurgte, om man ikke kunne gøre det hurtigere, hvortil præsten svarede: ”Jo måske, men nogen ting er bare så vigtige at vi må give det den tid, det tager.” Nøvling kirke har i 100 år taget sig god tid til at forkynde Guds ord. Det er nogle vigtige ord, nogen vi ikke bare skal skynde os med, og nogen der vil lyde også de næste 100 år, selvom alt omkring os forandres.

Sognepræst Christoffer Olesen