Udgivet ons d. 31. okt 2018, kl. 08:00

Befrielsens budskab

En skotsk teologiprofessor, Murdough McDonald, fortæller, at han under anden verdenskrig var i tjeneste som faldskærmssoldat. En dag blev han taget til fange af nazisterne sammen med sin kollega og sat i fangelejr.

Murdough og kollegaen blev anbragt i hver sin barak. Én gang om dagen fik de to venner mulighed for at tale kort med hinanden igennem et hegn – altid under opsyn. Uden vagternes vidende havde man i barakken fremstillet en lille hjemmelavet kortbølgeradio, hvorfra de fik nyheder fra hele verden. Disse nyheder blev naturligvis udvekslet dagligt gennem hegnet.

En dag kom så nyheden over radioen, at nazisternes øverste kommando havde overgivet sig. Dette fantastiske budskab blev naturligvis udvekslet ved hegnet næste dag. Vagterne vidste ingenting for al kommunikation i Tyskland var brudt ned.

Efter at have overleveret nyheden blev Murdough stående ved hegnet, mens vennen skyndte sig hen i barakken for at fortælle det gode budskab. Og der kom et jubelbrøl fra barakken og derefter skete der noget utroligt. I tre dage gik fangerne syngende omkring i lejren på trods af det hårde arbejde og den ringe føde. Vagterne forstod ikke, hvad der foregik. Den fjerde dag, da fangerne vågnede op, var fangevogterne væk, for nu havde de også hørt nyheden og alle kunne forlade lejren som frie mænd. Murdough udtrykte efterfølgende det på denne måde: ”Vi blev befriet af nyheden, før vi blev befriet fra lejren”.

Sådan kan et budskab forandre alt og virke befriende, selvom de ydre rammer stadig er de samme. Helt på samme måde er det kristne budskab. Det er også et befrielsens budskab! I kirken får vi lov til at dele budskabet om, at Gud er i gang med en befrielsesaktion i verden. Der er stadig nogle rigtig grimme fangevogtere i verden, som vi alle kender mere eller mindre til, fx skyld, sygdom, død og Djævel osv. Det er magter, som vi ikke selv kan befri os fra, men i kirken lyder budskabet fra Gud, at disse undertrykkende magters tid snart er ovre. Den endelige befrielse er lige om hjørnet. De er besejret af Gud og nu venter kun den endelige overgivelse. Nu lyder der nok ikke et jubelbrøl fra vores kirker hver søndag, men måske kunne vi alle have gavn af på ny at genfinde glæden i kristentroens befriende budskab.

Sognepræst og provst, Carsten Hoffmann